Brussel wil stagiairs in de Europese Unie beter beschermen. Veel te vaak beschouwen bedrijven stagiairs slechts als goedkope of gratis arbeidskrachten. 

Dat stelde Europees Commissaris Laszlo Andor (Werkgelegenheid) woensdag. Hij pleitte voor kwaliteitsstandaarden om uitbuiting te voorkomen en een leerzame stage te verzekeren.

De commissaris wil dat werkgevers vooraf betere informatie geven over het eventuele salaris, werkomstandigheden en leerdoelstellingen. Ook zou een stage hooguit zes maanden mogen duren. De EU-lidstaten gaan zich over de voorstellen buigen.

Onbevredigend

De Europese Commissie stelt dat stagiairs door een werkervaring van hoge kwaliteit meer kans hebben om een goede baan te vinden. Volgens Brussel is momenteel één op de drie stages onbevredigend wat arbeidsvoorwaarden of leerinhoud betreft.

"Stages zijn van cruciaal belang om de inzetbaarheid van jongeren te verbeteren en om te zorgen voor een soepele overgang van onderwijs naar werk. Het is onaanvaardbaar dat sommige stagiairs momenteel worden uitgebuit als gratis of goedkope arbeidskrachten", aldus commissaris Andor.

Ingrijpen

Voorzitter van CNV Jongeren Michiel Hietkamp vindt het tijd dat de politiek ingrijpt. "Wanneer er geen duidelijk leerelement in een stage zit is het gewoon een baan. Daarnaast zou elke stage hooguit zes maanden mogen duren en de leerdoelen moeten van te voren op papier vast liggen", laat Hietkamp aan NU.nl weten.

Samen met  FNV Jong, sloeg CNV Jongeren in de zomer alarm over het  grote aantal hoogopgeleide jongeren dat gratis stage loopt.

Overlijden

In augustus ontstond ophef nadat een stagiair bij Bank of America overleed. Later bleek dat hij niet stierf door oververmoeidheid. 

Media berichten dat de 21-jarige Moritz Erhardt, die aan epilepsie leed, in de weken voor zijn dood meerdere nachten achter elkaar had doorgewerkt.