De fracties van CDA en PvdA in Maastricht wijzen burgemeester Onno Hoes op zijn publieke functie, nadat hij eerder met een "drankje te veel" op zoenend werd gezien in een hotellobby.

"Het is in principe een privé-aangelegenheid, maar meneer Hoes is wel 24 uur per dag burgemeester van Maastricht", reageert Vivianne Heijnen van de Maastrichtse CDA-fractie woensdag tegen NU.nl. "Dus het is belangrijk dat hij daar discreet mee omgaat."

Dinsdagavond kwam naar buiten dat Hoes, de echtgenoot van Albert Verlinde, zoenend werd gezien met een 24-jarige man. Volgens Hoes ging het om "een heel goede vriend", met wie hij vaker uitgaat. De Maastrichtse burgemeester had naar eigen zeggen "een borreltje te veel op". 

Heijnen vervolgt: "Je hebt als burgemeester een representatieve taak, een belangrijke publieke functie. Dat geldt niet alleen tussen negen en zes, maar ook in privétijd. Daar hoort discreet gedrag bij."

Het CDA-raadslid verwacht niet dat haar partij Hoes het vuur na aan de schenen wil leggen. "Ik denk dat men het over het algemeen als privé-aangelegenheid zal zien."

Statuur

"Het privéleven van meneer Hoes is echt zijn zaak, maar hij moet er wel rekening mee houden dat hij 24 uur per dag burgemeester is", valt PvdA-fractievoorzitten Frans Bastiaans Heijnen bij. "Maar, zo lang er sprake is van een scheiding tussen privé en werk is er niets aan de hand."

"Het is desondanks wel belangrijk dat hij rekening houdt met het uitoefenen van zijn functie. Daar hoort gedrag bij dat past bij de statuur van een burgemeester. Of er nu sprake is geweest van ongepast gedrag kan ik niet beoordelen."

Ed Sabel van de Senioren Partij Maasstricht vond het nog te vroeg voor een reactie. "Ik heb het net gelezen en ben te huiverig om er nu al snel op te reageren."