Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) moet stappen zetten om de Nederlandse arbeidsmarkt te beschermen tegen verdringing door arbeidsmigranten uit andere EU-landen.

Dat wil een grote meerderheid in de Tweede Kamer, zo blijkt dinsdagavond tijdens het debat over de begroting.

Wel verschillen de partijen over de manier waarop deze bescherming kan worden geboden. Zo willen de SP en de PVV de grenzen dichthouden voor Bulgaren en Roemenen op het moment dat deze landen op 1 januari 2014 toetreden tot het vrije verkeer van werknemers.

Binnen de Kamer bestaat brede vrees dat door het openen van de grenzen het voor de 700.000 werklozen in Nederland nog moeilijker wordt om werk te vinden.

SP, PVV en Partij voor de Dieren willen daarom dat het systeem met tewerkstellingsvergunningen, waarbij immigranten slechts onder strenge voorwaarden in Nederland mogen werken, in stand wordt gehouden.

Verkeersborden

"Minister, gooi de kont tegen de Euro-krib", riep SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in de richting van Asscher. "Trotseer de Eurocraten. Kies voor bescherming van banen en niet voor de EU-religie van vrij verkeer! Laat zien dat wij over onze arbeidsmarkt gaan."

De PVV toonde bij het debat demonstratief verkeersborden om de toegang voor Bulgaren en Roemenen te blokkeren. 

VVD en CDA willen dat Asscher het vrije verkeer van werknemers aan banden gaat leggen, een idee van de Britse premier David Cameron. In dit voorstel wordt het vrije verkeer beperkt tot "volwassen economieën".

De minister zal hierover in gesprek moeten met zijn Europese collega's. Vanuit de Europese Commissie is echter al afwijzend gereageerd op dit voorstel. 

Zere plekken

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zei voorstellen om het vrije verkeer te beperken "op zijn merites te zullen bekijken". Ook de PvdA liet eerder maandag op NU.nl weten de ogen niet te willen sluiten voor de problemen.

Kamerlid John Kerstens vindt dat Asscher zich niet moet laten ontmoedigen door de weerstand in de EU om de "zere plekken" van het vrije verkeer te bespreken. Hij wil dat de minister nadenkt over verdere stappen in de strijd tegen misstanden.

Tijdens het debat zei hij niet "1, 2, 3" voorstander te zijn van het beperken van het vrije verkeer. Hij noemde daarbij als reden dat het niet waarschijnlijk is dat hierover op Europees niveau overeenstemming kan worden bereikt.

D66 ziet er niets in om het vrije verkeer te beperken. "We moeten de spelregels voor het vrije verkeer goed handhaven, maar niet gaan knabbelen aan het recht om in heel Europa te werken. D66 wil geen eerste- en tweederangs EU-burgers", aldus Kamerlid Steven van Weyenberg.