De voltallige PvdA-top in Amersfoort is dinsdagavond opgestapt. De vier politici besloten daartoe nadat een accountantsonderzoek aantoonde dat het toezicht op de partijkas onvoldoende was geweest.

Door het falende toezicht kon een inmiddels overleden PvdA-raadslid zich ruim 64.000 euro toe-eigenen.

Fractievoorzitter Edwin Hinloopen, afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum, wethouder Rob van Muilekom en beoogd lijsttrekker Wanda Dijkstra hebben hun functie neergelegd.

De zaak kwam aan het rollen toen raadslid Ramon Smits Alvarez in oktober verdween.

Smits Alvarez maakte anderhalve week later in Spanje een eind aan zijn leven. Toen was al bekend dat hij 4000 euro van een spaarrekening van PvdA-fractieleden in Amersfoort had meegenomen.

Tekortgeschoten

Smits Alvarez was sinds medio 2010 verantwoordelijk voor de transacties op de bankrekeningen van de PvdA. Uit het onderzoek is gebleken dat hij vanaf 2011 bedragen van rekeningen haalde. Het gaat vooral om particulier spaargeld van fractieleden.

De afgetreden politici hadden toezicht moeten houden en hebben dat onvoldoende gedaan.

''We zijn tekortgeschoten'', concludeert Hinloopen. Het PvdA-bestuur betreurt de gang van zaken heel erg, staat in een dinsdagavond uitgegeven verklaring.

Landelijk partijbestuur

De Amersfoortse fractie heeft sinds er verdenking rees tegen Smits Alvarez, contact gehad met het landelijk partijbestuur van de PvdA.

Ze hebben ruggenspraak gehouden met partijvoorzitter Hans Spekman, maar die heeft niet van hen geëist dat ze zouden vertrekken.

''Dat besluit heeft het viertal zelf genomen toen bleek wat er precies was gebeurd'', zegt een woordvoerder van Spekman.

Verkiezingen

De stichting waarin de spaargelden waren ondergebracht, wordt opgeheven. Aan de PvdA-leden in Amersfoort wordt nog rekening en verantwoording over de boeken afgelegd, liet de fractie dinsdagavond weten.

Hoe het nu verder moet met de komende gemeenteraadsverkiezing, was dinsdagavond nog niet bekend.