De Tweede Kamer wil dat het kabinet eerst de problemen op bestaande snelwegen in de regio Eindhoven aanpakt, voor er geld wordt gestoken in een nieuwe 'ruit' rond Eindhoven.

Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie van de ChristenUnie en D66 daarover. Het geld moet nu ingezet worden om onder meer de knelpunten op de A27, (knooppunt Hooipolder), de A58 (Eindhoven-Tilburg) en de A67 aan te pakken. Ook moet er een station Eindhoven Acht/Airport komen.

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber zijn de problemen op de snelwegen urgent. ''Ik ben blij dat er nu een meerderheid is om de files op deze wegen sneller aan te pakken." Stientje van Veldhoven (D66) zegt: ''Dit is goed nieuws voor de bereikbaarheid van Brabant. Bestaande knelpunten kunnen nu vlot worden weggewerkt en de plannen voor de Ruit kunnen nu eerst rustig doordacht en verbeterd worden.''

Het kabinet heeft 268 miljoen gereserveerd voor de 'Ruit Eindhoven', maar verschillende gemeentes in het gebied en milieuorganisaties verzetten zich nog. Ook de ANWB is niet overtuigd van 'nut en noodzaak'.