Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaat kijken of hij de tegenvaller van 119 miljoen euro op de begroting door het debacle met de Fyra toch kan verhalen op de NS.

Dit laat hij dinsdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Tijdens een eerder Kamerdebat bleek dat Dijsselbloem het nog onverantwoord vond om de totale rekening van het drama met de Fyra bij de NS neer te leggen. De NS betaalt in totaal al 340 miljoen euro en nog eens 119 miljoen euro erbij is onrealistisch, zo stelde de minister.

Hij wilde de tegenvaller daarom halen uit het Infrafonds. Dat is eigenlijk bedoeld om wegen, spoor- en waterverbindingen aan te leggen.

D66, CDA, PVV en SP spraken zich eerder in de Kamer hard uit tegen dit voornemen. Ook de VVD vroeg Dijsselbloem eerder of het niet anders kon.

Winst verbeteren

Volgens Dijsselbloem zijn er twee manieren om de kosten toch op de NS te verhalen: extra dividend vragen dat ten koste gaat van het eigen vermogen van de NS, of aanvullende efficiencymaatregelen die de winst van de NS verbeteren.

Volgens Dijsselbloem zou de eerste optie de investeringscapaciteit van de NS echter teveel schaden.Daarom wil hij vooral kijken of de winst van de NS verbeterd kan worden. Dit noemt Dijsselbloem wel een "behoorlijke opgave".

Ongewenst

D66 laat weten blij te zijn met de inzet van de minister. "De kosten van het risicoproject Fyra horen bij de NS, niet bij de belastingbetaler", aldus Kamerlid Stientje van Veldhoven. 

De SP waarschuwt in een reactie juist dat Nederlanders juist de dupe kunnen worden van de plannen. "Meer winst kan de NS maar op twee manieren bereiken; via hogere treinkaartjes of door te bezuinigen op service, schoonmaak en conducteurs. Beide opties zijn ongewenst", aldus Kamerlid Farshad Bashir. 

Hij waarschuwt dat NS niet verder uitgemolken moet worden. 

Samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) zal Dijsselbloem de komende tijd in gesprek gaan met de NS. In het voorjaar wordt de Kamer over de uitkomst van deze gesprekken geïnformeerd.