Een Belgische man die in Nederland is veroordeeld voor 'gruwelijke feiten' en nu in een tbs-kliniek zit, is door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) tot ongewenst vreemdeling verklaard.

Volgens Teeven loopt de Nederlandse samenleving zoveel gevaar met de Belg op zijn grondgebied, dat hij moet worden uitgezet.

De man, die hier onder meer een aantal ernstige zedendelicten beging, is het daar niet mee eens en probeert de ongewenst-verklaring van tafel te krijgen.

De advocaat van de Belg, die sinds 1990 in Nederland woont, betoogde dinsdag voor de rechter in Amsterdam dat haar client onmogelijk een gevaar kan zijn voor de maatschappij, omdat hij in een gesloten kliniek zit.

Alle partijen waren het er dinsdag over eens dat het een vrij uitzonderlijke situatie is.

Zwaarwegend

De Staat mag EU-burgers alleen ongewenst verklaren als daarvoor zeer zwaarwegende redenen zijn in het belang van de openbare veiligheid. Nederland probeert al meer dan tien jaar van de man af te komen. In 1999 werd hij al als ongewenst persoon aangemerkt, maar dat besluit heeft hem nooit bereikt.

De Belg zit sinds 2004 in Nederland vast. Uiteindelijk veroordeelde het gerechtshof hem tot zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor onder meer verkrachting, vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie.