Het CDA omarmt het idee van de Britse premier David Cameron om het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie (EU) drastisch te beperken.

Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma tegen NU.nl.

Onlangs opperde Cameron om het vrije verkeer alleen te laten gelden voor EU-landen met een "volwassen economie".

Hiermee wil Engeland de toestroom van onder meer Bulgaren en Roemenen beperken. Op 1 januari 2014 gaan voor deze landen de grenzen naar de EU open.

Heerma wijst erop dat er momenteel bijna 700.000 werklozen zijn en dat de toestroom van nieuwe arbeiders uit Europa de zoektocht naar een baan nog ingewikkelder zal maken.

"Onze arbeidsmarkt kent naast een Europese kant zeker ook een nationale kant", stelt Heerma. Hij vraagt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) met Cameron een initiatief te starten.

Ononderhandelbaar

Eerder noemde Asscher het voorstel van Cameron "potentieel interessant". Eurocommissaris Viviane Reding stelde echter dat het vrije verkeer niet onderhandelbaar is.

"De toestroom van eerder de Polen en nu de Bulgaren en Roemenen laat zien dat de open Europese grenzen voor arbeid niet zonder risico's zijn", aldus de CDA'er.

"We moeten voorkomen dat we straks onze jongeren opleiden om ze in de bijstand terecht te laten komen."

Weerstand

Regeringspartij PvdA stelt dat de ogen niet gesloten mogen worden voor de problemen met arbeidsmigratie. 

Kamerlid John Kerstens laat weten dat Asscher zich niet moet laten ontmoedigen door de weerstand in de EU om de "zere plekken" van het vrije verkeer te bespreken. Hij wil dat de minister nadenkt over verdere stappen in de strijd tegen misstanden.

D66 ziet er niets in om het vrije verkeer te beperken. "We moeten de spelregels voor het vrij verkeer goed handhaven, maar niet gaan knabbelen aan het recht om in heel Europa te werken. D66 wil geen eerste- en tweederangs EU burgers", aldus Kamerlid Steven van Weyenberg.

Kinderbijslag

In het verlengde van het idee van Cameron wil Heerma ook de export van kinderbijslag aan banden leggen.

Voor in Nederland werkende buitenlanders is het nu onder voorwaarden mogelijk om kinderbijslag te krijgen voor hun elders wonende kinderen.

"De export van kinderbijslag is iets waar we twintig jaar geleden met elkaar misschien anders over oordeelden, maar het is niet meer van deze tijd", aldus Heerma.

"Slechts weinigen begrijpen dat we het opvoeden van kinderen in het buitenland financieren. Daar moeten we wat mij betreft mee stoppen, ook binnen de EU."

Eerder is in de Kamer al gesproken over het beperken van export van kinderbijslag naar landen buiten de EU.