Staatssecretaris Fred Teeven gaat niet in op verzoeken om de medische zorg voor illegalen te verbeteren

Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant.

''Het leven in de illegaliteit brengt risico's met zich mee, waaronder gezondheidsrisico's", aldus Teeven. ''Daarom ontmoedigt het kabinet illegaal verblijf en zet het sterk in op terugkeer."

Teeven reageert hiermee op een recent onderzoek van de Nationale Ombudsman. Die berekende dat de staat 215 euro per jaar kwijt is per illegale vreemdeling.

Dat is weinig in vergelijking met de vreemdelingen die in een asielzoekerscentrum (5.135 euro) of detentiecentrum (8.044 euro) verblijven. De drempel voor medische zorg is te hoog, concludeerde de Ombudsman. Hij raadde het kabinet aan te onderzoeken hoeveel illegalen nu zorg mislopen.

Meer privacy

Teeven meldde ook dat zieke asielzoekers meer privacy krijgen als ze met een arts spreken. En komend jaar worden ook de wachtruimten in de huisartsenpraktijk op asielzoekerscentra verbeterd.

Verder worden niet meer alle vreemdelingen die vastzitten geboeid naar een ziekenhuis vervoerd. Dat gebeurt alleen nog als er een risico is dat iemand wil ontsnappen.Teeven kondigde verder aan dat vreemdelingen sneller in aanmerking komen voor ziekenvervoer.