Europa moet zich volgens Martin Schulz minder bemoeien met kleine, oppervlakkige zaken en beperken tot grote zaken als klimaatverandering, wereldwijde handel, migratie en de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad.

De voorzitter van het Europees Parlement betoogde dat maandag tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden in Den Haag.

Schulz, die namens de Europese sociaaldemocraten de kandidaat is om volgend jaar de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden, bepleitte een verandering van denken in Brussel. ''We moeten niet de hele dag zitten te denken of er nog een hoekje is waar we als Europa nog niets hebben ondernomen. Wat beter nationaal, regionaal of lokaal kan worden geregeld, moet daar gebeuren.''

Europa moet zijn burgers niet lastigvallen met regels over olijfolie in restaurants, of over hoeveel water er in het toilet wordt doorgespoeld of ''welke onzin we ook nog meer bespreken''. Zijn oproep was gericht aan zowel het Europees Parlement als aan de Europese Commissie.

Europa

Schulz keerde zich ook af van de mensen die alles in Europa aan de markt willen overlaten. Hij ziet een strijd tussen degenen die elke begraafplaats in Europa willen privatiseren en degenen die een gemeenschappelijke Europese richtlijn willen voor begrafenissen. Van geen van beide is hij voorstander.

Schulz verdedigde in het gesprek met Kamerleden de Europese Unie tegen kritiek dat Brussel zaken regelt waar de landen niet voor zijn. Met alle weten en regels die in Brussel worden aangenomen, hebben de lidstaten ingestemd, stelde hij. Het Europese verdrag (van Lissabon), dat de basis is van de huidige EU, is zelfs door álle lidstaten en hun parlementen geratificeerd. ''De lidstaten maken de Europese Unie, niet andersom.''

Schulz zei verder dat hij voorstander is van een Europees Parlement op één locatie. Of dat nu Straatsburg is of Brussel, maakt hem niet uit. Het maandelijkse verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg kost de EU jaarlijks zo'n 200 miljoen euro.