VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat de regering vooral door moet gaan met hervormen.

Ondanks de verlaagde kredietstatus van Nederland door Standard & Poor's (S&P), moet het kabinet geen slappe knieën krijgen. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Nederland verloor vrijdagochtend de triple-A-rating bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar. Zijlstra ziet dat vooral als aanmoediging om het beleid dat is ingezet ook af te maken. "Anders kunnen we nog verder in de problemen komen. Het beleid is er juist op gericht om alles weer gezond te krijgen."

Voor Zijlstra kwam de afwaardering niet helemaal onverwacht. "In 2009 zeiden we als VVD al dat we moeten hervormen. Als je dat niet op tijd doet dan kan dit gebeuren", zo zei hij.

Enige manier

Volgens hem is het goed dat de regering dat nu ook doet. "Het heeft een tijdje geduurd voordat het ook in gang werd gezet. Het is de enige manier om een land weer gezond te maken."

Overigens stelde Zijlstra dat er niet te laconiek over de lagere kredietrating moet worden gedaan. "Laat het helder zijn: dit is een zeer slechte zaak."

Verder ziet de VVD'er de Nederlandse economie wel langzaam weer uit het dal klimmen. "Het gaat langzaam omhoog. Vals plat."