Sharon Gesthuizen van de SP gaat de zogenoemde Vluchtkerkgroep adviseren aangifte te doen tegen haar collega-Kamerlid Roland van Vliet van de PVV. 

Ze is hels over een tweet die Van Vliet heeft verzonden: ''Nederlanders staan in rij voor voedselbank. Afgewezen illegale asielzoekers wijzen gratis bad, bed en brood af? Eruit stampen die gasten !''

Daarmee gaat Van Vliet een grens over, zegt Gesthuizen. Vooral het woord 'stampen' lijkt een oproep tot geweld, waardoor de groep zich bedreigd kan voelen, aldus het woedende Kamerlid. Een dergelijke oproep door juist een Kamerlid lijkt ook een soort legitimering, zegt Gesthuizen, doordat een politieke partij dit blijkbaar vindt.

Van Vliet zelf noemt de reactie van de SP ''uit zijn verband gerukte flauwekul''. Inmiddels heeft Van Vliet in een latere tweet excuses gemaakt voor 'grof taalgebruik' en gezegd dat het 'uiteraard geen oproep tot geweld' is. Hij heeft zijn frustratie over de 'arrogante' kerkgroep alleen maar in duidelijk Nederlands kenbaar gemaakt, legde hij verder uit.

Er moet niet te zwaar worden getild aan het woord 'stampen', aldus Van Vliet. En dat hij als Kamerlid een voorbeeldfunctie heeft, staat er ook niet haaks op. Een parlementariër moet goed te begrijpen zijn, aldus Van Vliet.

Prioriteiten

Een woordvoerder van de groep asielzoekers zei donderdag in een eerste reactie dat ze op dit moment andere prioriteiten hebben, namelijk het gesprek met de gemeente over de afgewezen opvanglocatie in een voormalige gevangenis. ''Maar het staat de SP vrij om zelf aangifte te doen'', liet hij weten.

De vluchtelingen reageerden zelf vrij laconiek op de tweet. ''Ik heb het aan een paar mensen laten lezen en ze haalden hun schouders erover op. Kom maar eens langs, zeiden ze. Dan praten we erover. De thee staat klaar.''