Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is een getapt telefoongesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) en de in opspraak geraakte Roermondse ex-VVD-wethouder Jos van Rey niet gewist.

Dat blijkt uit een reactie van het OM die donderdag door minister Ivo Opstelten (Justitie) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afgelopen week ontstond ophef toen De Telegraaf onthulde dat Teeven in 2011 met Van Rey zou hebben gesproken over een burgemeesterskandidaat in Roermond. De staatssecretaris zou zich daarmee mogelijk schuldig maken aan schending van het ambtsgeheim.

Terwijl de telefoon van Van Rey in die periode werd afgetapt, ontbreekt het gesprek met Teeven in het dossier.

Storing

Volgens Opstelten is er op de datum van het bewuste gesprek een storing geweest in de stroomvoorziening van het tapsysteem.

Hierdoor zijn gedurende een periode van vijftig minuten geen gesprekken opgenomen. In totaal zijn tweeduizend gesprekken niet geregistreerd.

Uit gegevens van de telecomprovider blijk dat Van Rey in deze periode vijf keer heeft gebeld, waarvan één keer met het kantoor van Teeven.

Geen invloed

Opstelten schrijft verder dat bij de politie de rechercheurs geen invloed hebben op het technische proces rond de taps, omdat de technische en operationele functies zijn gescheiden.

In zijn algemeenheid zegt hij dat in een technisch proces als het tappen van telefoongesprekken, zich in alle fasen problemen kunnen voordoen.

Opstelten wil vanwege het feit dat de zaak-Van Rey nog onder de rechter is verder geen mededelingen doen. 

Onderzoek

Tegen de Roermondse ex-wethouder loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie en schending van de geheimhoudingsplicht.

Van Rey was lid van de vertrouwenscommissie die adviseerde over kandidaatburgemeesters. Hij zou kandidaat Ricardo Offermans hebben geadviseerd over de gesprekken met de commissie.

Naar verluidt zou Van Rey met Teeven hebben gebeld over kandidaat Bryan Rookhuijzen. Mocht Teeven vertrouwelijke informatie hebben gegeven dan heeft hij daarmee het ambtsgeheim geschonden.

Teeven is daarom vanwege zijn mogelijke betrokkenheid opgeroepen als getuige in de zaak.

Ongeloofwaardig

Gitte Stevens, de advocate van Van Rey, noemt de beweringen van Opstelten "te gek voor woorden en ongeloofwaardig." 

Van zulke storingen dient normaliter proces-verbaal te worden opgemaakt, aldus Stevens. "Abusievelijk" is van alle 2000 taps het dataverlies niet gemeld, en is daarvan geen proces-verbaal opgemaakt. 

Zonder het goede geheugen van Jos van Rey en zonder de volharding van de verdediging was het gemis van bijna een uur lang van 2000 getapte nummers dus nooit boven water gekomen, aldus Stevens. Pas na indringende verzoeken van de verdediging is er onderzoek naar gedaan.