Oud-Kamerlid Paul Tang wordt lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar.

Dat is donderdag bekendgemaakt op een bijeenkomst in Amsterdam.

De leden van de PvdA hebben voor hem gekozen met ruim 52 procent van de stemmen. 28,8 procent van de leden heeft een stem uitgebracht. De uitslag werd donderdag bekendgemaakt door PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

De andere kandidaten bij de PvdA-lijsttrekkerverkiezingen haalden 23,7 procent (Zita Schellekens), 15,9 procent (Bernard Naron) en 8,7 procent (Robbert Baruch).

De 46-jarige Tang is econoom en was PvdA-Kamerlid van 2006 tot 2010. Hij kwam in opspraak toen in 2009 uitkwam dat hij een Prinsjesdagstuk had gelekt aan RTL Nieuws. Hij werd een maand op non-actief gesteld als financieel woordvoerder. In 2010 stelde hij zich niet herkiesbaar.

Pro-Europa

Tang stelt zich in een eerste reactie na zijn verkiezing pro-Europees op. "Ik ben vóór Europa. Ik ga voor Europa aan het werk en ik geloof niet dat een relatief klein land als Nederland de problemen alleen aankan. Nederland heeft Europa daarvoor nodig."

Tang zegt dat in Europa het bestrijden van de werkloosheid voorop moet staan. Naast de drieprocentsnorm voor het overheidstekort moet er een zevenprocentsnorm komen voor de werkloosheid.

Andere kandidaten voor het lijsttrekkerschap waren de lobbyisten Robbert Baruch en Zita Schellekens en PvdA-medewerker Bernard Naron. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden in Nederland op 22 mei plaats.

Merkies

Huidig Europarlementariër Judith Merkies wilde ook meedingen naar het lijsttrekkerschap, maar mocht niet van de partijtop. Merkies zou hebben gesjoemeld met een onkostenvergoeding. Ze eist via de rechter eerherstel.

Bekijk beelden van de bekendmaking: