Het kabinet heeft de VN-missie in Mali (Minusma) onbemande verkenningsvliegtuigen aangeboden. Dat staat in een brief die het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De VN heeft gevraagd om drones. Volgens de brief is het ''niet voorzien dat Minusma gebruik gaat maken van bewapende drones''. Het Nederlandse leger beschikt over twee typen drones: de Raven en de Scan Eagle.

Nederland gaat 370 militairen leveren voor de missie. Zij gaan vooral inlichtingen inzamelen en analyseren.

De meeste militairen worden gestationeerd in het noordelijke Gao, maar inzet buiten de regio's Gao en Kidal wordt niet uitgesloten. De missie duurt in eerste instantie tot eind 2015.

Oplossen

Verder blijkt uit de brief dat het transporthelikopterprobleem van de missie nog niet is opgelost. Vier landen hebben tot dusver een klein aantal (transport)helikopters aangeboden. Voor de Nederlandse militairen is dan ook niet te alle tijden een transporthelikopter beschikbaar.

Nederland is bezig om tot een overeenkomst te komen met de Fransen voor logistieke ondersteuning. Ook zijn er afspraken gemaakt met de Fransen over gevechtssteun en medische evacuatie. Franse helikopters staan in Gao.

Frankrijk greep in januari militair in nadat het noorden van Mali in handen van jihadisten was gevallen. De Fransen houden zich bezig met de bestrijding van terrorisme en vallen niet onder Minusma.

Tenslotte meldt de brief dat Nederland de enige deelnemer aan de VN-missie is die een zogenoemde rode kaartprocedure inzet. Dat betekent dat de Commandant der Strijdkrachten een opdracht voor Nederlandse militairen kan verbieden.