Het kabinet ziet opnieuw geen reden om een breed nieuw onderzoek naar het geweld in het voormalig Nederlands-Indië aan het einde van de jaren 40 te financieren.

De SP en D66 hadden hier opnieuw om gevraagd tijdens de behandeling van de begroting van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken).

Recent onderzoek heeft nieuwe misstanden aan het licht gebracht. De SP meent dat deze ''schokkende gegevens'' moeten worden onderzocht.

Maar Timmermans herhaalt dat hij hiervoor geen fondsen beschikbaar wil stellen, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Timmermans zei later in de Kamer dat Indonesische collega's hem hebben laten weten dat ze naar de toekomst willen kijken. Steun voor zo'n onderzoek zal de bilaterale relatie belasten, verklaarden zij. De minister zegt het Indonesische standpunt te willen respecteren.

Volgens hem is er voldoende onderzoeksmateriaal beschikbaar en bestaat er verder in Indonesië ''onvoldoende draagvlak'' voor een dergelijk onderzoek. Eind vorig jaar wees hij ook al een verzoek van drie Nederlandse wetenschappelijke instituten af om hiervoor geld vrij te maken.