Het kabinet heeft geen haast om ABN Amro zo snel mogelijk naar de beurs te brengen. Dit heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag meerdere malen benadrukt in de Tweede Kamer. 

Daar bleek tijdens een debat dat er onder verschillende Kamerleden zorgen heersen dat de bank te snel naar de beurs zal worden gebracht. 

ABN Amro-topman Gerrit Zalm liet onlangs tijdens een hoorzitting in de Kamer namelijk weten dat hij verwacht dat de bank in 2015 al klaar zal zijn voor een beursgang. 

Het kabinet besloot deze zomer dat een beursgang op termijn de 'beste optie' is voor ABN Amro. Volgend jaar wordt gekeken of aan de voorwaarden is voldaan. Het doel is uiteindelijk de hele bank te verkopen, maar een vijandige overname is uitgesloten.

Henk Nijboer van regeringspartij de PvdA stelde tijdens het debat  nog veel vragen aan Dijsselbloem. Hij wil zeker zijn dat de publieke belangen bij een beursgang "geborgd'' zijn. 

Optimale opbrengst

Eddy van Hijum van CDA stelde dat de bank er nu nog niet klaar voor is. "Daar heeft Hijum gewoon gelijk in", aldus Dijsselbloem.  Hij benadrukte nogmaals dat de bank op een gegeven moment volledig verkocht moet worden, maar dit moet wel een optimale opbrengst opleveren. 

Wel ziet hij positieve ontwikkelingen bij de bank. 

Dijsselbloem liet in het debat wel weten dat voor de verkoop van de verzekeringstak ASR zich al eerder kansen kunnen aandoen. "Maar ook in een snel scenario bij ASR kom ik gewoon terug naar de Kamer."

Beschermingsconstructie

Op het verzoek van de PvdA zegde Dijsselbloem toe zich nog eens te beraden of ook rondom ASR een betere beschermingsconstructie in de vorm van een stichting continuïteit te creëren. 

Dit wordt bij ABN wel ingesteld. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat ABN nogmaals wordt gekocht en opgesplitst, zoals in 2007 gebeurde.

​Zorgen

Dijsselbloem stelde zich echter "minder zorgen" te maken bij de verzekeraars. "Ik zie daar geen bedreiging." Toch wil hij hier nog eens naar kijken.

In 2008 redde het toenmalige kabinet ABN Amro door het te kopen voor 16,8 miljard euro. Inmiddels is volgens Dijsselbloem 21,66 miljard in ABN gestoken. Andere berekeningen lopen op tot 28 of 30 miljard euro, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.