Het Utrechtse jongetje Dennis (8) moet zich binnen twee dagen met zijn moeder melden in Amersfoort. 

Dat is de voorlopige uitkomst van een rechtszaak die de Keniaanse moeder van Dennis had aangespannen tegen staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

De vrouw moet met haar kinderen het land uit omdat zij al jarenlang illegaal is. Dennis is geboren in Nederland maar hij komt niet in aanmerking voor het kinderpardon.

Hij heeft wel vrienden gemaakt. Zijn Utrechtse klasgenoten hebben al 25.000 handtekeningen opgehaald om hem hier te houden.

Zijn moeder moest zich met haar kinderen melden in een uitzetcentrum in Friesland. Volgens haar advocaat kan het gezin best tijdelijk in Utrecht blijven.

Kinderpardon

De rechter hield de zaak aan om een compromis te vinden. De staatssecretaris heeft nu een plek gevonden voor Dennis in Amersfoort in een uitzetcentrum.

De zaak gaat nu verder omdat de advocaat van Dennis ook daar bezwaar tegen maakt. Hij eist dat Dennis in ieder geval in Utrecht mag blijven wonen totdat is beslist op het hoger beroep dat hij heeft ingesteld tegen de afwijzing van het kinderpardon.