Als de overheid ABN Amro begin volgend jaar naar de beurs brengt, dan kunnen de kosten hiervoor oplopen tot 400 miljoen euro.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien meldt dat in antwoord op Kamervragen op basis van een berekening van de gemiddelde kosten voor een beursgang in de afgelopen vijf jaar. Die kosten bedragen zo’n 2,7 procent van het geplaatste kapitaal, ofwel de beurswaarde van de bank.

Aandeelhouder NLFI houdt rekening met een opbrengst van 15 miljard euro voor ABN Amro, waarmee de kosten van een beursgang ruim 400 miljoen zouden bedragen.

Dijsselbloem wil de bank echter voor een lager bedrag privatiseren, dus een definitieve waarde is nog onzeker.

Vast tarief

De kosten van een beursgang zouden kunnen worden gedrukt door zakenbanken niet te belonen met een percentage van de marktkapitalisatie van ABN Amro, maar met een vast tarief.

Ook kunnen de kosten beperkt worden als ABN Amro zelf een belangrijke rol speelt bij de beursgang. "Dan gaat het van de ene broekzak naar de andere broekzak", zo zei ABN Amro topman Gerrit Zalm eerder.

CDA

Woensdagmiddag wordt er in de Kamer over dit onderwerp gesproken. Daar zal het CDA er voor pleiten om ABN voorlopig nog niet naar de bank te brengen. 

"De geschatte opbrengst, ergens tussen de 8 en 15 miljard euro,  staat in geen verhouding tot de 28 miljard euro die de Staat in 2008 voor de overname van de aandelen betaalde", zo laat Kamerlid Eddy van Hijum weten aan NU.nl. 

Van Hijum wil dat er eerst betere waarborgen moeten komen om te voorkomen dat banken in oude fouten vervallen en opnieuw risico’s kunnen afwentelen op de belastingbetaler.