Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is het niet met de VVD eens dat Rotterdam miljoenen aan schulden heeft kwijtgescholden.

Dat blijkt woensdag tijdens een debat over armoedebeleid.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters noemde het "onacceptabel" dat de sociale dienst in Rotterdam in 2011 voor een miljoen euro aan schulden heeft overgenomen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, zoals AD onlangs berichtte.

De schuldenaars zouden anders worden geregistreerd als wanbetaler bij het College voor Zorgverzekeringen. Als gevolg hiervan zouden de schulden nog verder kunnen oplopen.

Later zou de gemeente hebben getracht een deel van dit bedrag terug te halen bij de 2.500 Rotterdammers. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat weten dat inmiddels vijf ton is geïnd. 

Kwijtschelden

Klijnsma stelde woensdag dat er geen sprake is van kwijtschelding en dat mensen hun schulden gewoon moeten terugbetalen. "Mensen blijven verantwoordelijk voor hun eigen schulden", aldus de staatssecretaris. Potters is echter van mening dat hier wel sprake is van een onwenselijke vorm van kwijtschelding.

"Schulden maken mag nooit lonen. Het overnemen van schulden maakt mensen passief. Wij willen juist dat mensen zelf beter nadenken over hun financiële situatie", aldus de VVD'er. Hij wil dat Klijnsma regelt dat een situatie zoals in Rotterdam niet meer kan plaatsvinden.

Klijnsma zei na het debat tegen NU.nl dat dit een taak van de gemeente is. Ook benadrukt de bewindsvrouw dat Potters' partij in Rotterdam in het college zit en dus medeverantwoordelijk is voor het uitgevoerde beleid.