Het bonusplafond dat minister Dijsselbloem van Financiën wil instellen in de hele bankensector zal gaan gelden vanaf januari 2015.

Vanaf dan mogen alle Nederlandse banken en andere financiële ondernemingen geen hogere bonus dan 20 procent van het vaste loon uitkeren.

Dit geldt ook voor vestigingen van buitenlandse banken in Nederland.

Dit wetsvoorstel heeft Dijsselbloem dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De wetgeving gaat in beginsel ook gelden voor medewerkers van vestigingen van Nederlandse banken in het buitenland, maar daar gelden wegens internationale regelgeving wel uitzonderingen.

Rabobank

Met de nieuwe wet worden financiële instellingen verplicht om bonussen van alle medewerkers aan te passen.

Ook kunnen de bonussen van medewerkers makkelijker teruggevorderd worden als een medewerker bijvoorbeeld de beroepsnormen heeft geschonden. Dit kan nu bijvoorbeeld nog niet bij de Rabobankmedewerkers die betrokken waren bij de Liborfraude.

Daarnaast mogen vertrekvergoedingen voor bestuurders met de nieuwe wetgeving niet meer zijn dan één jaarsalaris. Ook komt er een verbod op gegarandeerde bonussen, waar geen of een beperkte prestatie tegenover staat.

Europa

Het Nederlandse beleid wordt met de nieuwe wet strenger dan het Europese. "De nieuwe Europese regels om beloningen aan banden te leggen, gaan wat mij betreft niet ver genoeg", aldus Dijsselbloem.

"Daar waar mogelijk zal ik de regels in Nederland verder aanscherpen. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd", zo oordeelt hij.

Niet rechtvaardig

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kan zich niet vinden in het voorstel. Volgens voorzitter Chris Bujink is een beloningsbeleid in Nederland dat afwijkt van het Europese beleid niet gerechtvaardigd. 

"In een tijd waarin wordt gewerkt aan een Europese bankenunie past geen Nederlandse 'Alleingang'. Deze zet Nederlandse banken op achterstand binnen Europa", aldus Bujink. Ook stelt de NVB dat de banken zich al hebben ingespand om het bonusbeleiden aan te passen. " Slechts 2 procent van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland ontvangt een variabele beloning van 20 procent of meer", aldus Bujink. 

Ook ING vindt dat de bank al voorop loopt ten opzichte van het buitenland.  Volgens de bank wordt het door de nieuwe wetgeving moeilijker om gekwalificeerde en getalenteerde mensen aan te trekken en te behouden.

Risico's

Maar volgens Dijsselbloem heeft de bonuscultuur bijgedragen aan het opzoeken van risico’s in de bankensector. "Om korte termijn winsten te halen. De risico’s werden ook nog eens overgedragen aan de overheid", zo laat hij weten aan NU.nl. Deze verkeerde impuls moet stoppen zo vindt hij. 

Dijsselbloem stelt daarnaast "overtuigd" te zijn dat er voldoende getalenteerde bankiers overblijven in Nederland. Buitenlandse banken zullen zich door de wetgeving niet minder snel in Nederland vestigen, omdat met de regelgeving "iedereen in Nederland gelijk wordt behandeld. Ze hebben er geen nadeel van."

"In Nederland hebben we besloten een gelijk speelveld vast te stellen voor iedereen."

Uitzonderingen

In het wetsvoorstel zijn vanwege de internationale regelgeving wel enkele uitzonderingen opgenomen. Zo zal een uitzondering gelden voor de medewerkers van financiële instellingen in Nederland die beloningsafspraken hebben gemaakt buiten de cao om.

Binnen zo'n groep mag het gemiddelde percentage van de bonus niet hoger uitvallen dan 20 procent. Dit betekent dat individuen binnen die groep dus wel een hogere bonus kunnen krijgen, zolang het gemiddelde maar op 20 procent blijft.

Buitenland

Voor bankmedewerkers die in vestigingen in het buitenland werken gelden ook uitzonderingen.

Voor personen die vooral buiten Nederland werken blijft de mogelijkheid om een hogere maximale variabele beloning van 100 procent bestaan, als ze werken in een lidstaat van de Europese Unie.

Daarbuiten kan zelfs een bonus van maximaal 200 procent bestaan.  "Dat vind ik ook te hoog, maar is wel de Europese afspraak", aldus Dijsselbloem. Een financiële instelling moet zo'n beloning dan wel melden bij de toezichthouder.