Vrouwen en meisjes moeten een prominentere rol krijgen in het beleid voor ontwikkelingssamenwerking. Dat wil PvdA-Kamerlid Roelof van Laar, zo laat hij weten aan NU.nl.

Hij wil dat in elk beleidsstuk van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) aangegeven wordt hoe de maatregelen positief uitpakken voor vrouwen en meisjes.

Volgens hem is er wel vaak het voornemen om de positie van vrouwen te verbeteren, maar blijft het daar vaak bij.

"Bij de Arabische Lente speelden vrouwen een prominente rol bij de omverwerping van regimes, maar na afloop spelen ze politiek vaak geen rol", aldus Van Laar.

Volgens hem kan Nederland een rol spelen door specifieke ontwikkelingsorganisaties te betrekken en vrouwen aan te laten sluiten bij de dialoog bij vredesmissies waar Nederland betrokken is, zoals eerder in Afghanistan.

Abortus

"In conflictsituaties zijn vrouwen vaak slachtoffer van seksueel geweld. In die landen wordt vaak anders gedacht over abortus dan hier, maar aangezien wij dat belangrijk vinden moeten we die vrouwen toch helpen. De organisaties die dat doen moeten we steunen."

Van Laar wil verder onder meer ondernemerschap van vrouwen in ontwikkelingslanden verbeteren. 

Ook wijst hij op een project van UNHCR in een vluchtelingenkamp voor Somalische vluchtelingen in Kenia. "Daar krijgen meisjes die naar school gaan extra voedselbonnen. Daardoor gaan er meer meisjes naar school en dat is goed voor hun positie."