Het kabinet wil in de nieuwe Europese Commissie volgend jaar een Nederlander op een zware economische post krijgen. 

Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van bronnen rondom het kabinet. Volgens de zakenkrant gaat het daarbij om bijvoorbeeld de post Handel of Mededinging.

Nederland ijvert volgens de krant niet voor de portefeuille Economische en Monetaire Zaken, die nu door de Fin Olli Rehn wordt bekleed.

Aangezien Nederland met Jeroen Dijsselbloem al de voorzitter van de eurogroep levert, zou die post onwaarschijnlijk zijn.

Mocht er een vaste voorzitter van de eurogroep komen, zoals Frankrijk en Duitsland willen, dan kan daar nog wel verandering in komen.

Timmermans

Het kabinet staakt tegelijkertijd de lobby voor de post van Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, schrijft het FD. Vorige week meldde RTL Nieuws dat het kabinet ijverde om minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) op die post te krijgen.

Timmermans ontkende dat meteen, maar volgens de krant is wel degelijk door premier Mark Rutte geïnformeerd of die post voor Nederland haalbaar zou zijn. Het antwoord daarop was negatief, waardoor de lobby verder niet op gang is gekomen.

De huidige Europese Commissie, die sinds 2010 in functie is, treedt volgend najaar af. In de formatie is afgesproken dat de PvdA een kandidaat zou mogen leveren voor de nieuwe commissie. Nu zit VVD'er Neelie Kroes in de commissie.