Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie moet zich binnenkort voor de rechter-commissaris verantwoorden voor een gesprek dat hij gevoerd heeft met Jos van Rey.

Teeven zelf zegt dinsdagmiddag dat hij helemaal geen oproep heeft gehad en dat hij het in de krant heeft moeten lezen. ''Eerlijk waar.''

Hij wil er verder niet op reageren omdat het een lopend onderzoek betreft en hij een reactie toch eerst aan de rechter-commissaris zou willen geven.

Een tap van dat gesprek is niet gemaakt door een technische storing, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Niet opgenomen

Het OM weerspreekt berichten in De Telegraaf dat de tap van het gesprek zou zijn kwijtgeraakt. ''Het gesprek is niet opgenomen'', zei een woordvoerder van het OM. ''Wij kennen de inhoud niet. Dit is wel aanleiding om Teeven als getuige te horen door de rechter-commissaris.''

Advocaat Gitte Stevens van Van Rey noemt de gang van zaken ''opmerkelijk''. Zij concludeert dat er bij het tappen onregelmatigheden hebben voorgedaan. Zij vraagt zich af of er op deze manier ook ontlastend materiaal is verdwenen. Stevens gaat Teeven om opheldering vragen.

Teeven heeft vorig jaar wel contact gehad met Van Rey, maar dat was volgens hem heel gewoon, omdat Van Rey toen senator voor de VVD was.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het OM om een reactie gevraagd en zegt de kamer te informeren over de kwestie als hij meer weet.