Het CDA is niet tevreden over aanscherpingen die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft aangekondigd op het gebruik van derivaten in de (semi)overheidssector. 

In een brief aan de Tweede Kamer van maandag neemt de minister enkele ideeën over van CDA'er Pieter Omtzigt, maar andere aanbevelingen legt hij naast zich neer. ''Onverstandig'', zegt Omtzigt.

Bedrijven en organisaties in de semi-overheid zijn de afgelopen jaren in problemen gekomen door de aanschaf van derivaten, riskante beleggingsproducten. Soms, zoals bij woningcorporatie Vestia, gingen ze daarbij voor miljarden het schip in.

Omtzigt kwam eerder met een reeks voorstellen om herhaling te voorkomen. Dijsselbloem reageert hier deels positief op. Zo wil hij derivaten die verstopt zitten in leningen onder verscherpt toezicht laten vallen. Omtzigt spreekt van ''mooie stappen voorwaarts".

Uitwassen

Maar hij is er niet over te spreken dat Dijsselbloem niet alle deelnemingen van overheden onder toezicht stelt. Uitwassen kunnen nu doorgaan en de belastingbetaler draait voor de kosten op, zegt de CDA’er.

Ook over de aansprakelijkheid van bestuurders is volgens Omtzigt nog veel onduidelijk. Hij wil dat bestuurders die onverantwoorde risico’s nemen daarvoor ter verantwoording geroepen kunnen worden.