Coolcat is wel degelijk van plan om een akkoord te ondertekenen dat de brandveiligheid in textielfabrieken in Bangladesh moet verbeteren, maar zegt te wachten tot er concretere plannen zijn. 

Dat zegt een woordvoerder van Coolcat tegenover NU.nl. 

Eerder maandag verschenen er berichten in de media dat het om een akkoord over minimumsalarissen zou gaan. Ondanks herhaaldelijke oproepen van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) zouden de bedrijven niets willen ondertekenen. Het convenant gaat echter enkel over de brandveiligheid, niet over salarissen. 

Coolcat stelt dat het al sinds begin dit jaar in bespreking is over een dergelijk contract, maar dat concrete plannen uitblijven. "Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar we gaan niet iets ondertekenen waarvan het nog niet duidelijk is wat er precies in staat", aldus het kledingmerk.

Prénatal, een ander bedrijf dat door Ploumen werd genoemd, laat weten het Veiligheidsakkoord voor Bangladesh sinds een aantal weken te onderzoeken. "Prénatal is een verantwoordelijk bedrijf, dat de arbeidsomstandigheden van haar medewerkers waar ook ter wereld hoog in het vaandel heeft staan." 

Ploumen

Andere bedrijven ondertekenden het covenant al wel. Een woordvoerder van Ploumen stelt maandagavond tegenover NU.nl dat de drie bedrijven minder terughoudend moeten zijn. Zij zouden een voorbeeld moeten nemen aan de honderd bedrijven, waaronder grote bedrijven als H&M, die het akkoord al ondertekenden. 

Het AD stelde maandag dat kledingwinkels die dat niet doen op een "zwarte lijst" zullen verschijnen.

Een woordvoerder van minister Ploumen stelde eerder tegenover Quote dat die term niet uit de mond van de minister komt, maar dat drie bedrijven het akkoord inderdaad nog niet hebben ondertekend. "Bedrijven die na een herhaalde oproep daartoe kennelijk niet willen overgaan, spoort zij daartoe aan".

Lonen

In Bangladesh wordt ook onderhandeld over het minimumloon, stelt de woordvoerder van Ploumen. Naar alle verwachting komt er "binnen enkele dagen of weken" een akkoord, waarin staat dat het minimumloon van 28 naar 50 euro per dag gaat. "Een goede eerste stap, maar het minimumloon ligt dan nog altijd onder dat van omringende landen".