Er wordt 20 miljoen minder bezuinigd op het postennetwerk van Buitenlandse Zaken.

Daardoor kunnen de consulaten-generaal in München, Antwerpen, Milaan en Chicago openblijven en kan het netwerk in de opkomende markten worden versterkt.

D66 dient hiertoe maandag een motie in die gesteund wordt VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei zich neer te leggen bij de wensen van de meerderheid van de Kamer.

Alleen het consulaat in Osaka lijkt nu dicht te gaan. Door het voorstel wordt de helft minder bezuinigd op het postennetwerk. Timmermans moet dan nog steeds deze kabinetsperiode 80 miljoen euro besparen.

Wientjes

Door het bedrijfsleven was sterk aangedrongen op het openhouden van de consulaten-generaal. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO/NCW zei vorige maand in de Tweede Kamer hieraan mee te willen betalen.

Maar volgens Timmermans is de werkgeversvoorman ''niet heel concreet'' geweest tot dusver. Als Wientjes het zo belangrijk vindt moet hij over de brug komen, aldus de bewindsman. ''We moeten VNO/NCW aanspreken op hun beloftes.'' Hij gaat kijken hoe het bedrijfsleven in de toekomst kan meebetalen voor bepaalde diensten.

De Tweede Kamer sprak met Timmermans over zijn plannen om de diplomatie te moderniseren. Hij wil meer samenwerken met andere landen en versobert de diplomatie om geld te besparen. Er was brede steun voor zijn plannen.