Europees lijsttrekker Hans van Baalen van de VVD heeft er geen moeite mee dat fractievoorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europarlement idealen koestert over een federaal Europa.

''Laat Verhofstadt maar dromen. Als het gaat om economische onderwerpen stemt hij met ons mee'', zei Van Baalen zondag in het tv-programma WNL op zondag.

Enkele weken terug noemde VVD-Kamerlid Mark Verheijen Verhofstadt nog gevaarlijker dan eurosceptici als Marine Le Pen van het Franse Front National. Hij bood hierover later zijn excuses aan.

De Belg Verhofstadt leidt in het Europarlement een fractie waarin ook de VVD (naast onder meer D66) zitting heeft.

Voor Van Baalen, zaterdag tijdens een VVD-congres in Den Bosch officieel op het schild gehesen als lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europarlement in mei volgend jaar, gaat het in de EU vooral over de economie.

Een federaal Europa komt er volgens hem niet. Ook VVD-eurocommissaris Neelie Kroes zou er zo over denken.

Verdeeldheid

Van Baalen ontkende dat er verdeeldheid bestaat in de top van zijn partij over de EU. Eerder deden Kroes en voormalig partijleider Frits Bolkestein haaks op elkaar staande uitspraken.

Bolkestein, oud-eurocommissaris, toonde zich zeer kritisch over de EU, terwijl Kroes vooral het positieve benadrukte. Tijdens het VVD-congres probeerden alle betrokkenen uit te stralen dat ze op één lijn zitten.