Het kabinet probeert minister Frans Timmermans (Buitenlandse zaken) aan een Europese toppositie te helpen. Als het aan de regering ligt, volgt Timmermans volgend jaar de Britse Catherine Ashton op als buitenlandchef van Europa.

Dat melden bronnen rondom het kabinet aan RTL Nieuws.

Het kabinet zou flink aan het lobbyen zijn om de minister van Buitenlandse Zaken op een toppositie in de Europese Commissie te krijgen.

In het najaar van 2014 treedt een nieuwe Europese Commissie aan.

De kandidatuur van Timmermans lijkt kansrijk, schrijft de Haagse RTL-verslaggever Jos Heymans in zijn column. ''Zijn cv is indrukwekkend genoeg om hem de post te gunnen. Zijn talenkennis (Engels, Duits, Frans, Russisch, Italiaans) zit hem zeker niet in de weg."

Een week geleden schreef de minister in een artikel in The Financial Times dat de Europese Commissie kleiner moet en efficiënter moet worden geopereerd.

Of de pogingen zullen slagen, is echter de vraag. De Britse Catherine Ashton bekleedt de op één na hoogste positie in de Europese Commissie, na voorzitter José Manuel Barroso. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat Nederland deze hoofdprijs gaat binnenhalen.

Volgens bronnen lijkt het verstandiger in te zetten op een zware economische portefeuille. Premier Mark Rutte ontkende zaterdag overigens formeel dat het kabinet in Brussel heeft ''gelobbyd'' om Timmermans op de stoel van Ashton te krijgen.

Opgeven

Timmermans wees er in het artikel op dat volgens het Europees Verdrag de Europese Commissie al niet meer elk land een eigen commissaris zou moeten hebben. In de praktijk is daar niet aan vastgehouden, maar volgens Timmermans moet in de toekomst ''de logica van het Verdrag'' worden gevolgd.

De minister is bereid de Nederlandse eurocommissaris op te geven als de hervorming wordt doorgevoerd. Een reductie van het aantal commissarissen is nog ver weg, want daar is een verdragswijziging voor nodig.

Timmermans wil niet reageren op de geruchten. Eerder ontkrachtte hij de geruchten door te zeggen dat hij "niet beschikbaar" is voor de Commissie.

Ook andere hooggeplaatste PvdA'ers worden genoemd als mogelijke eurocommissaris, zoals de ex-partijleiders Wouter Bos en Ad Melkert en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.