Fractievoorzitter Margriet van Tulder van GroenLinks in Limburg treedt af en stopt als Statenlid. Ze heeft dat vrijdag bekendgemaakt nadat in een onderzoek werd geconcludeerd dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling.

Van Tulder was directeur van de educatieve stichting Ithaca. Ze probeerde Ithaca in juni van een faillissement te redden door de coalitiepartijen in Provinciale Staten te vragen om subsidie te verlenen.

''Ze heeft invloed uitgeoefend voor financiële steun waarbij zij een persoonlijk belang had. Onze conclusie kan niet anders luiden dan dat er sprake is van belangenverstrengeling'', aldus de onderzoekers in hun rapport dat vrijdag werd gepubliceerd.

Het onderzoek werd in opdracht van commissaris van de Koning Theo Bovens uitgevoerd. Bovens zegt vrijdag dat hij niet wil oordelen over de rol van Van Tulder.

De Statenfractie van GroenLinks laat in een reactie weten, dat Tulder heeft gehandeld uit idealisme, en niet uit eigenbelang. Wel respecteert de fractie haar besluit om af te treden. Maar de fractie zal haar missen, aldus de verklaring waarin Tulder een ervaren, gedegen, gedreven en zeer idealistisch politica wordt genoemd.