Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking moet voortaan de Tweede Kamer informeren als ze meer dan 5 miljoen euro wil uitgeven aan noodhulp.

Dat vindt VVD-Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé, zo zei ze vrijdag in televisieprogramma Vandaag de Dag

''Ik wil iets meer controle hebben'', aldus De Caluwé over het budget voor noodhulp. ''We kunnen niet hebben dat er in september 17 miljoen euro wordt gegeven aan Syrië, dat het potje dan leeg is en we moeten gaan zoeken naar geld voor de Filipijnen.''

Daarnaast vindt De Caluwé ook dat Nederland wel heel makkelijk de portemonnee trekt voor noodhulp. ''Waarom staan we altijd voor in de rij'', vraagt ze zich af. Volgens de politica kan het initiatief ook best eens door andere landen worden genomen.

Eigen taken

De Caluwé zei in het programma ook dat gemeenten en provincies zich aan de eigen taken moeten houden en zich niet bezig moeten houden met noodhulp. Volgens haar is dat een taak van het Rijk en van individuele burgers. ''Anders geven we driedubbelop.''

Volgende week wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de begroting van minister Ploumen. De Caluwé zal haar voorstel daar voorleggen aan Ploumen.