Minister Stef Blok (Wonen) ondersteunt het plan van de ChristenUnie om het mogelijk te maken jongeren die het ouderlijk huis of studentenwoning te verlaten een tijdelijk starterscontract voor een huurwoning aan te bieden.

Dit bleek woensdagavond in een debat over Wonen.

Het idee van de Carola Schouten van de ChristenUnie is dat woningcorporaties jongeren tot en met 27 jaar een huis kunnen aanbieden voor de periode van vijf jaar. Zij kunnen die woning dan niet zelf uitkiezen.

Daarna moeten jongeren kunnen doorstromen naar een gewoon huurhuis of koopwoning. Volgens de partij gaan veel jongeren er in de vijf jaar financieel vaak flink op vooruit.

Het voorstel werd al gesteund door de VVD. Ook de PvdA kijkt positief aan tegen het plan. Partijen als GroenLinks en de SP zijn echter sceptisch, omdat het plan de deur zou openen voor de afbraak van huurrechten. 

Volgens Blok bestaan er nu echter ook al tijdelijke huurcontracten, namelijk de campuscontracten voor studenten, waar goede ervaringen mee zijn.

PvdA

De PvdA heeft in het debat daarnaast het plan om de inkomensgrens voor een sociaal huurhuis te verhogen van 34.000 naar 43.000 euro na kritiek in de Kamer aangepast. De partij stelt met steun van de ChristenUnie nu voor om de grens te verhogen naar 38.000 euro, in de hoop toch nog een meerderheid in de Kamer te krijgen voor het plan. 

Partijen als de VVD en D66 kraakten het plan dinsdag in de Kamer af, omdat het juist zal bijdragen aan langere wachtlijsten voor woningzoekenden.

De PvdA wil nu daarnaast dat 20 procent van de sociale woningvoorraad bestemd wordt voor de groepen die tussen de 34.000 en de 38.000 euro per jaar verdienen, zegt Kamerlid Jacques Monasch. Daardoor blijft het overgrote deel van de huurwoningen gereserveerd voor de mensen die minder dan 34.000 euro verdienen.