In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is opnieuw politieke onrust ontstaan. 

Voormalig PvdA-deelraadsvoorzitter Seyit Yeyden, die aftrad na een vernietigend rapport over de bestuurscultuur in de deelgemeente, is opnieuw op de PvdA-kandidatenlijst gezet voor de nieuw te vormen gebiedscommissie. Die komt in de plaats van het politieke bestuur van de deelgemeente.

Nog geen half jaar geleden trad Yeyden af omdat onderzoekers in het zogeheten BING-rapport concludeerden dat er in de deelgemeente sprake was van belangenverstrengeling.

Ook werd oneigenlijke politieke druk uitgeoefend binnen de ambtelijke organisatie, onder meer door Yeyden. Nu staat hij op een derde plaats op de lijst.

'Nooit weggeweest'

In een reactie zegt Yeyden zich van geen kwaad bewust te zijn.

''Ik ben nooit weggeweest uit de politiek; ben destijds opgestapt om geen belemmering te zijn voor de discussie over het rapport. Daarin staat niets dat ik niet kan verantwoorden. Er is geen greep uit de kas gedaan en er zijn geen onomkeerbare besluiten genomen. Dat de cultuur niet goed was, is al sinds de deelgemeente bestaat'', aldus Yeyden.

Voorzitter Celina Patrocinio van de PvdA-onderafdeling zegt dat Yeyden niet ''zulke grove fouten heeft gemaakt'' dat hij niet op de kandidatenlijst kon worden gezet. Ze erkent wel hij fouten heeft gemaakt, maar die waren niet ernstig genoeg. ''Wij hebben niets kunnen vinden van corruptie, zelfverrijking of dat hij verkeerde subsidies heeft verstrekt'', zegt Patrocinio.

Ze geeft toe dat er binnen de PvdA nog steeds moet worden gediscussieerd over de integriteit, zoals de partij dat beloofde na het uitkomen van het rapport. Volgens ingewijden is daar nog steeds niks mee gedaan. Opvallend is het feit dat PvdA-wethouder Richard Motie in de selectiecommissie zat die Yeyden weer op de lijst heeft gezet.

Eerder dit jaar greep hij samen met het college nog in bij het dagelijks bestuur van de deelgemeente. Burgemeester en wethouders aan de Coolsingel stelde een zakelijk bestuur aan van twee personen. Motie wil nu niet reageren en verwijst door naar de PvdA-bestuurders in Feijenoord.