De bezuinigingen op het Openbaar Ministerie (OM) en de gesubsidieerde rechtsbijstand moeten worden verzacht. Dit gaat ten koste van een gereserveerd budget voor de politie.

Dat zal D66 woensdag voorstellen tijdens de begrotingsbehandeling Justitie.

Zowel het OM als de gesubsidieerde rechtsbijstand worden geconfronteerd met een bezuinigingsopdracht. Zo lopen de bezuinigingen op de rechtsbijstand op tot 91 miljoen, voor het OM komt dit bedrag uit op 134 miljoen.

Kamerleden Magda Berndsen en Gerard Schouw willen daarom in 2014 de bezuinigingen verzachten door beide bezuinigingsposten met 20 miljoen naar beneden te brengen. 

De 40 miljoen die dit kost wordt geschrapt van een extra budget voor de politie.

Begrotingsakkoord

D66 is onderdeel van de coalitie die onlangs tot een begrotingsakkoord kwam met de coalitiepartijen VVD en PvdA.

Berndsen stelde vorige week al dat haar partij weliswaar heeft getekend voor de bezuiniging van 1 miljard op het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar dat D66 zelf met voorstellen zal komen voor de invulling daarvan. 

Tijdens het debat woensdag zei ze hierover: "De rechtsstaat ligt onder vuur en het oorverdovende wapengekletter komt van de zelfbenoemde crimefighters van dit kabinet. Die rechtsstaat wordt door deze bewindslieden steeds meer gedegradeerd tot een gatenkaas", aldus Berndsen.

"En het is precies die notie waardoor D66 op veiligheid en justitie vol oppositie voert. De 1 miljard bezuinigingen staat, maar de keuze waar de klappen precies vallen verschillen bewindspersonen en D66 stevig van mening."

Berndsen noemde de politie "het kindje van de minister" en was daarom onaangetast gebleven bij de bezuinigingen. "Wij kijken naar de totale strafrechtketen en als onderdelen door hun hoeven dreigen te zakken dan grijpen we in."

Tegenover CDA-Kamerlid Eddy van Hijum stelde ze dat D66 de vrijheid heeft om tegen onderdelen van de begroting te stemmen.

Sceptisch

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) toonde zich vorige week sceptisch over de mogelijkheden om de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand te beperken.

"Justitie staat voor een miljard op de lat. We hebben goed naar de dekking gekeken, het zou mij goed uitkomen als D66 nu aangeeft wat zij voor alternatieven zien. Ik zie ze niet. We zijn hier een jaar mee bezig geweest", aldus Teeven.

Donderdag zal Teeven reageren op het voorstel van D66.