De VVD vindt dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moet afzien van tijdelijke verscherpte kapitaaleisen voor verzekeraars.

Nederland is van plan in afwachting van nieuwe Europese regelgeving, de zogenaamde Solvency II, nu al stappen richting een strenger beleid te maken. In de rest van Europa worden deze regels pas in 2016 ingevoerd.

Omdat in Europa in eerste instantie geen overeenstemming dreigde over de regelgeving, waar dertien jaar over is gesproken, bereidde Dijsselbloem al eigen wetgeving voor.

De VVD vreest dat deze 'tussenoplossing' van Dijsselbloem strenger zal zijn dan de toekomstige Europese regelgeving.

Speculatief

"De verzekeraars moeten met de invoering van de nieuwe regeling van de minister straks aan maar liefst drie stringente maatregelen tegelijkertijd voldoen. Dat is teveel", oordeelt Aukje de Vries van de VVD.

Dijsselbloem liet in een debat in de Tweede Kamer echter weten dat de vrees van de VVD dat de Nederlandse eisen strenger zouden zijn dan de Europese "zeer speculatief zijn".  "Ik herken me daar niet in, dus ik vind het moeilijk om daar op te reageren."

Verzet

De verzekeraars zelf hebben zich actief tegen de plannen verzet. "Hoe meer geld we volgens de regels moeten aanhouden, hoe minder geld we kunnen investeren in de economie", zo stelde het Verbond van Verzekeraars onlangs al.

De VVD verwacht dat de plannen zullen zorgen voor extra administratieve lasten en een ongelijk speelveld voor de verzekeraars, omdat de regelgeving in andere landen nog soepeler zal zijn.

Dijsselbloem verdedigde de plannen echter in het doel geld van de verzekerder zeker te stellen. "We doen dit niet voor onze lol. Natuurlijk zullen verzekeraars zich tegen meer regelgeving verzetten, maar ons belang is die van de klanten."