De VVD vindt dat de spelregels voor de verstrekking van nieuwe hypotheken, de gedragscode hypothecaire financieringen, geëvalueerd moeten worden

"Ik vraag me af of de huidige regels nog wel van deze tijd zijn", laat Kamerlid Barbara Visser weten aan NU.nl.

De VVD’er vraagt zich voornamelijk af of de ruimte voor maatwerk door hypotheekverstrekkers wel voldoende wordt benut.

In de gedragscode, die vanaf 2007 geldt, worden consumenten onder andere beschermd tegen overkreditering: meer lenen dan je realistisch gezien kan terugbetalen.

Maatwerk

Een hypotheekverstrekker mag van deze regels afwijken als bijvoorbeeld al bekend is dat een nieuwe huiseigenaar in de toekomst flink meer zal gaan verdienen. De hypotheekverstrekker moet dit dan wel duidelijk aangeven en de nieuwe eigenaar moet met de risico's instemmen.

Volgens Visser wordt dit maatwerk echter niet meer voldoende geleverd, wat slecht uitpakt voor starters. "Waarom krijgt een tandarts in opleiding van 27 jaar dezelfde hypotheek als een directiesecretaresse van 48 jaar? Ik vind dat er weer meer rekening moet worden gehouden met de toekomstperspectieven van starters."

Starterscontract

Ook de ChristenUnie heeft een idee om starters eerder aan een huurwoning te helpen. De partij komt met het idee voor een starterscontract. 

Daarin staat van tevoren vast dat de jonge bewoners, die komen van het ouderlijk huis of een studentenkamer, voor slechts een bepaalde periode een huis kunnen huren. Na die periode kunnen jongeren beter doorstromen naar een normale huurwoning of koopwoning, aldus de partij. 

In de Tweede Kamer wordt dinsdag gedebatteerd over de woningmarkt. 

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl