Lutz Jacobi stemt dinsdag in de Tweede Kamer als enig PvdA-kamerlid tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). 

Dat liet ze desgevraagd weten. Het Friese Kamerlid stemt dinsdagmiddag voor een motie om het besluit rond de aanschaf uit te stellen. Volgens haar is er nog veel onduidelijk over het toestel, met name de geluidsoverlast baart haar zorgen.

Volgens Jacobi is het op dit moment niet duidelijk hoeveel hinder omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel van de JSF zullen ondervinden. ''Als deze risico’s omtrent het geluid goed in kaart zijn, dan pas kan ik een ja of nee geven'', aldus Jacobi.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan 37 JSF's voor een bedrag van 4,5 miljard euro te gaan kopen. Ze gaan de F-16 vervangen waarmee de Koninklijke Luchtmacht sinds 1979 vliegt. Over de vervanging is meer dan vijftien jaar gedebatteerd door de opeenvolgende kabinetten en Kamers.

Moeizaam verleden

De PvdA heeft een moeizaam verleden met de JSF. Als de partij in een kabinet zat was ze voor, terwijl ze in de oppositie juist tegen de aanschaf was.

De kosten van het project van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin liepen in de loop der jaren enorm op. Ook waren er grote vertragingen. Na ingrijpen van het Pentagon lijkt het project de afgelopen jaren beter onder controle.

In september kreeg de top van de PvdA al groen licht voor de komst van de JSF. Wel werden een aantal voorwaarden gesteld. Begin deze maand liet de fractie van de PvdA na een debat van meer dan twaalf uur in de Tweede Kamer weten dat ze ''voldoende garanties'' had gekregen van het kabinet ''om een volgende stap te zetten''.

De eerste JSF (of F-35) moet in 2019 voor de Koninklijke Luchtmacht gaan vliegen.