Minister Ivo Opstelten (Justitie) moet in beweging komen om experimenten met gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Dat zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen tegen NU.nl. "Dit is voor ons een hard punt."

Opstelten, uitgesproken tegenstander van gereguleerde wietteelt, zei onlangs nog dat onder zijn bewind nooit sprake zal zijn van regulering.

De positie van D66 is echter relevanter geworden nu de partij vorige maand met coalitiepartijen VVD en PvdA tot een akkoord kwam over de begroting van 2014.

Afgelopen week herinnerde staatssecretaris Fred Teeven (Justitie), tijdens een debat over de gesubsidieerde rechtsbijstand, Berndsen eraan dat D66 met het akkoord getekend heeft voor het bezuinigingsbedrag van 1 miljard euro.

Rechtsbijstand

Berndsen komt echter deze week tijdens de begrotingsbehandeling met een alternatief voorstel om de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand te kunnen verzachten.

Teeven zei vorige week al weinig ruimte te zien om deze bezuiniging te kunnen beperken.

Berndsen zegt de dekking binnen de begroting van justitie te kunnen vinden, maar wil daarnaast dat Opstelten afstapt van zijn weigering om de teelt van wiet te reguleren.

500 miljoen

Volgens D66 blijkt uit CPB-cijfers dat er met het reguleren van wietteelt 500 miljoen kan worden opgehaald, onder meer door de beperking van de politiecapaciteit en de accijnsinkomsten.

De Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer stelt dat hiermee zelfs 1 miljard kan worden opgehaald.

Berndsen maakt woensdag tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer haar alternatieve voorstel bekend. 

Inventarisatie

Momenteel is Opstelten bezig met een inventarisatie van initiatieven van gemeenten om wietteelt te reguleren. 

Hij heeft wel altijd benadrukt geen versoepeling van het gedoogbeleid te willen. Van regulering van wietteelt kan wat hem betreft dan ook geen sprake zijn.

Volgens D66 en diverse coffeeshopgemeenten zorgt regulering echter, naast het financieel voordeel, voor betere controle op de gezondheid en wordt de wiethandel uit het criminele circuit gehaald.