In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond leveren de PVV en de SP een zetel in. Vorige week wist de PVV nog een virtuele zetel te winnen, maar die is nu weer weg.

De SP verloor de zetel die zij twee weken terug erbij kregen in de peiling, zo meldde de opiniepeiler zondag.

De PVV (30) blijft wel de grootste partij in de peilingen met een ruime voorsprong op D66 en de SP (beiden 23).

De Partij voor de Dieren (3) en 50Plus (4) profiteren van de verliezen van de grootste oppositiepartijen. De VVD (20) en PvdA (13) blijven ongewijzigd in de jongste peiling.

Le Pen

Uit de peiling blijkt verder dat PVV-stemmers positief zijn over het voornemen van Geert Wilders om samen te werken met de Franse politica Marine Le Pen. 81 procent van de potentiële PVV-kiezers reageert positief op de voorgenomen samenwerking. Slechts 2 procent keurt deze af.

Gekeken naar alle kiezers van alle partijen tezamen ziet 27 procent de mogelijke samenwerking tussen Wilders en Le Pen als positieve ontwikkeling tegen 41 procent die deze als negatief bestempelt.

Europa

Verder blijkt uit de peiling dat de Nederlandse kiezer iets minder positief staat tegenover de Europese Unie dan twee jaar geleden. Meer mensen (nu 29 procent) vinden dat Nederland zich beter uit de Unie kan terugtrekken.

Slechts 13 procent vindt dat de EU één land moet worden.