Het sinterklaasfeest moet aan het volk worden gelaten, maar het zou mooi zijn als het een evenement is waarvan iedereen kan genieten en waardoor niemand zich gekwetst voelt.

Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdagavond in het gesprek met de minister-president bij de NOS naar aanleiding van de kritiek op Zwarte Piet.

Hij haalde daarbij woorden van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan. Asscher ziet wel wat in een langzame evolutie van het sinterklaasfeest, beaamde hij. Het dreigement dat je mee moet in de zak naar Spanje, heeft hij immers ook zien verdwijnen.

Asscher vindt ook dat we ''niet moeten doen of iedereen die dat feest viert een racist is''. Hij noemt dat een "nare intentie" die mensen niet verdienen.

Demonstranten

Demonstranten tegen Zwarte Piet mogen zondag tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam kinderen niet in de war brengen. ''Waar wij de grens trekken is als het verstoring wordt of als kinderen in de war gebracht worden, als ze iets roepen'', zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagavond op de Amsterdamse tv-zender AT5.

De betogers mogen demonstreren op een paar aangewezen plekken in de hoofdstad, zoals het Beursplein. Tegenstanders van Zwarte Piet hebben aangekondigd te willen demonstreren tegen de piet omdat zij die een uiting van racisme vinden. Volgens de burgemeester valt dat onder de vrijheid van meningsuiting.

Achtergrond: Zwarte Piet voegde zich geruisloos bij Sinterklaas