De taxiritjes die de Helmondse wethouder Peter Tielemans zijn functie kostten, waren niet onrechtmatig.

Dat constateert een onafhankelijke accountant, die de declaraties van Tielemans, de andere wethouders en de burgemeester heeft onderzocht. Het rapport werd vrijdag gepresenteerd.

Een onderzoekscommissie van de gemeenteraad vindt echter toch dat de gevallen wethouder vrijwillig een bedrag van 1879 euro moet terugbetalen, ook al kon de accountant van die taxikosten de achtergrond niet meer achterhalen.

Dat komt onder meer doordat de bonnen ontbreken. Het staat zelfs helemaal niet vast of het Tielemans was die de ritten maakte.

Kroeg

Tielemans kwam in juni in opspraak door een bericht over vele taxiritjes, die hij van de kroeg naar zijn huis zou hebben gemaakt. Toen andere collegeleden zich daar kritisch over uitlieten, werd zijn positie onhoudbaar en stapte hij op. De coalitie viel daardoor ook meteen uit elkaar.

De oud-wethouder is verbijsterd over de oproep van de commissie. Hij vindt juist dat nu duidelijk is dat hij niets verkeerd heeft gedaan en wil gerehabiliteerd worden. Dat liet hij via zijn advocaat Richard Wagemans weten.

Tielemans stelt dat alle taxiritten met zijn werk te maken hadden. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor het centrum van de Brabantse stad. Daar moest hij dus vaak zijn. Achteraf ging hij dan regelmatig nog even naar een café en bestelde vervolgens een taxi om zich naar huis te laten brengen, schetst Wagemans.

Andere wethouders

In totaal maakte Tielemans in de onderzochte periode, van april 2010 tot en met maart 2013, voor 17.785 euro onkosten. Een van de vijf wethouders gaf een lager bedrag uit dan Tielemans, de anderen declareerden meer.

Uit het onderzoek blijkt verder dat van de bijna anderhalve ton die het college aan onkosten maakte, 650 euro onterecht werd gedeclareerd. Het gaat hoofdzakelijk om Tielemans' lidmaatschap van de Bouwsociëteit Zuidoost-Brabant.

De raadscommissie vindt dat niet verwijtbaar, omdat de wethouder zich ''vanuit een gemeentelijk belang'' bij die club had aangesloten en hij daar zelf geen enkel voordeel van had.

De gemeenteraad bespreekt het onderzoek maandag.