Eurosceptische partijen uit verscheidene landen zijn in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen achter gesloten deuren bezig een gezamenlijke tekst op te stellen. 

Ze willen daarmee een gezamenlijk front vormen in Europa. Dat meldden Vlaamse en Oostenrijkse media vrijdag.

De media noemen onder meer het Belgische Vlaams Belang, het Franse Front National, de Italiaanse Lega Nord en de Oostenrijkse FPÖ. Ook de Zweden-Democraten en de Slowaakse Nationale Partij zouden aanwezig zijn.

Europarlementariër Filip Claeys van het Vlaams Belang bevestigde de deelname van zijn partij aan de bijeenkomst in Wenen. ''Samen hebben we meer slagkracht'', liet hij weten tegenover de De Morgen. Volgens de Vlaamse krant is de bijeenkomst in Wenen op verzoek van sommige partijen geheim gehouden.

Wilders

De PVV is niet betrokken bij de bijeenkomst in Wenen, laat Geert Wilders weten. ''De PVV wil na de Europese verkiezingen toetreden tot een fractie in het Europees Parlement, maar de PVV zal niet toetreden tot een pan-Europese partij. De PVV wil een Nederlandse exit uit de EU. Het vormen van een pan-Europese partij is daarom zinloos voor de PVV.''

Wilders werkt daarbij samen met het Franse Front National (FN). FN-leidster Marine Le Pen bezocht Wilders woensdag in Den Haag. ''Het begin van de bevrijding van de politieke elite en van het monster uit Brussel'', aldus Wilders

De partijen willen er samen voor zorgen dat landen zelf weer mogen besluiten over hun grenzen, hun geld en hun wetten, in plaats van Brussel, aldus Wilders.