Vicepremier Lodewijk Asscher vindt het ''hoogst verbazend'' en ''heel veelzeggend'' dat PVV-leider Geert Wilders samenwerkt met het Front National van Marine Le Pen. 

Dat is volgens hem een extreme partij met een antisemitisch verleden. Asscher zei dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

''Ik vind het op zijn minst hoogst verbazend dat iemand die fel reageert als hij het verwijt krijgt extreemrechts of xenofobies te zijn, nu samenwerking zoekt met zo'n partij", aldus Asscher.

Front National heeft volgens Asscher nooit ruimhartige afstand genomen van het eigen antisemitische verleden. Hij wijst er op dat de partij onlangs een zwarte Franse minister nog voor aap uitmaakte. Dat Wilders daarmee samenwerkt ''is zijn keuze en vrijheid, maar ik vind het wel heel veelzeggend'', aldus Asscher.

Dat betekent volgens Asscher dat Wilders iemand is die er voor kiest heel boos te worden als iemand hem verwijt extreemrechts te zijn, maar intussen wel samenwerkt met een extreemrechtse partij. Wilders en Le Pen vinden elkaar op het anti-Europese standpunten, maar juist in Europese samenwerking ligt de toekomst van onze kinderen, aldus Asscher.

Hij vreest de samenwerking tussen de PVV en Front National niet. ''Iedereen moet vooral doen wat hij zelf wil. Gelukkig hebben we een democratie en gaan kiezers zelf uitmaken op welke partij ze stemmen.''

Bekijk de reactie van Asscher: