De CBS-cijfers van donderdag bevestigen ook voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dat Nederland herstelt van de crisis. Dat is goed nieuws, maar het herstel is nog heel beperkt, meent hij.

"Zoals het CBS stelt: we klimmen langzaam uit een diep dal. Er is dan ook geen reden voor al te veel optimisme", aldus de minister bij aankomst van een vergadering van Europese ministers in Brussel (video).

Hij noemde de verwachte groei van Nederland van 0,1 procent het "verwachte kleine plusje. Maar nog geen reden om de vlag uit te hangen."

Volgens Dijsselbloem moet er nu verder gewerkt worden aan "een sterker herstel van de groei" door het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Hoopgevend

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) toont zich wat optimistischer. "Na vier kwartalen krimp groeit de economie weer, al is de groei nog heel beperkt. Het feit dat de investeringen weer toenemen is hoopgevend'', aldus Kamp.

Zorgwekkend noemt de minister de afname van het aantal banen. "Voor herstel van de economie is het noodzakelijk dat het kabinet doorgaat met het bedrijvenbeleid en het doorvoeren van hervormingen die de economie versterken'', stelt Kamp.

Ook oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink liet donderdag in een interview op BNR Nieuwsradio weten dat de 0,1 procent groei nog te beperkt is om van een overtuigend herstel te kunnen spreken.

Knot

DNB-president Klaas Knot noemt het "bemoedigend" dat na een lange periode van economische krimp weer een positief groeicijfer mag worden begroet. "Maar het houdt niet over. De ontwikkeling van de werkgelegenheid is ronduit zorgelijk."

"Consistent economisch beleid, waarin structurele hervormingen hand in hand gaan met begrotingsdiscipline, blijft noodzakelijk om het prille herstel een bestendige basis te geven.''

Knot voorspelde begin oktober al dat Nederland de recessie achter zich zou laten."Ik ben redelijk optimistisch over de Nederlandse economie. Heel veel seinen staan op groen", zei Knot destijds. "De wereldhandel trekt aan, dat is voor Nederland de belangrijkste indicator voor economisch herstel. Dat moet altijd vanuit de export komen", zo onderbouwde Knot zijn bevindingen.

Werkloosheid

Bram van Ojik van GroenLinks stelt na de cijfers dat het mooi is dat Nederland uit de recessie is, maar dat het kabinet meer moet en kan doen om "het grootste probleem, de oplopende werkloosheid", aan te pakken.

"Zo heb ik deze week voorgesteld om werk voor werkgevers goedkoper te maken. De cijfers maken ook duidelijk hoe desastreus de bezuinigingen op thuiszorg en kinderopvang uitpakken. Niet alleen voor de mensen die daar gebruik van maken maar ook voor de werkgelegenheid in die sectoren", aldus Van Ojik.

Te hoog

Ook voor de PvdA blijft het bestrijden van de werkloosheid in Nederland 'topprioriteit'. "Die is veel te hoog", aldus Kamerlid Henk Nijboer. Verder noemt hij draagvlak dat met de begrotingsafspraken is gevormd "een goede basis voor verder herstel".

Het CDA laat weten dat de economie nog kwetsbaar is, "gelet op de toename van de werkloosheid, het lage consumentenvertrouwen en investeringen", aldus Eddy van Hijum. "Herstel van binnenlands vertrouwen en werkgelegenheid zou een echte impuls krijgen als het kabinet afziet van steeds verdere lastenverzwaring."

PVV-leider Geert Wilders laat weten dat hij vindt dat Rutte banen en bedrijven vernietigt. Volgens Wilders heeft Nederland een belastingverlaging nodig.

FNV

Vakcentrale FNV roept het kabinet op om verder te investeren nu de economie een lichte groei laat zien. "Dit broze herstel is een lichtpuntje, maar zit natuurlijk nog heel dicht bij de ondergrens, het blijft kwakkelen", aldus voorzitter Ton Heerts.

"De binnenlandse bestedingen blijven nog steeds achter en ook de werkloosheid loopt verder op. Het is nu dus zaak om verder te investeren in mensen en economie."

CNV

Voorzitter Jaap Smit van het CNV zegt dat er voor "echte groei" een impuls nodig is. "Dat kan door een looninjectie", zegt Smit. "Als het bedrijfsleven zegt crisis, dan zegt de polder loonmatiging. De tijd van die reflex is voorbij", zegt Smit.

"Mensen geven te weinig geld uit en door een stevige looninjectie kunnen werkgevers de neergaande spiraal doorbreken. Meer koopkracht levert meer bestedingen door consumenten, en die helpen bedrijven er weer bovenop", aldus de CNV-voorman.

Lees ook: Nederland na een jaar uit recessie