De bezuinigingen op de rechtsbijstand mogen er niet voor zorgen dat de toegang tot de rechter wordt beperkt. 

Dat zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt tegen NU.nl. Wat hem betreft komt de rekening minder bij de lage inkomens en meer bij de overheid te liggen.

Het kabinet is voornemens om 85 miljoen euro te bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp, onder meer door de uurtarieven fors naar beneden te brengen. Volgens critici zal hierdoor het aanbod aan advocaten dalen.

Ook worden de eigen bijdragen verhoogd en zullen minder zaken worden toegelaten voor steun. Zo zijn huur- en consumentengeschillen straks uitgesloten.

Pakket

Om de inkomens van sociaal advocaten te kunnen garanderen wil de PvdA onder meer dat zij de mogelijkheid krijgen om van het uurtarief af te stappen en bijvoorbeeld een pakket zaken aan te nemen tegen een vaste prijs. 

"Gespecialiseerde kantoren kunnen blijven bestaan en de zwakkeren in de samenleving, zoals daklozen en asielzoekers, blijven toegang hebben tot rechtshulp", aldus Recourt.

Volgens hem zit in het systeem van "uurtje-factuurtje" nu een perverse prikkel voor advocaten om makkelijke, korte zaken aan te nemen.

"Moeilijke zaken kunnen niet 'uit' en dreigen buiten de boot te vallen. Dat kan een ramp zijn voor de cliënt", stelt hij.

Griffierechten

Om toch de bezuinigingen binnen te kunnen halen wil Recourt de griffierechten, de kosten om een rechtszaak te beginnen, voor de overheid fors verhogen.

Dit moet er volgens hem voor zorgen dat de overheid beter gaat nadenken over alternatieve middelen om een rechtszaak te voorkomen.

"De overheid is zelf veroorzaker van veel procedures. Vaak tegen burgers, die een ellenlange juridische strijd tegen de overheid niet kunnen betalen", aldus de PvdA'er. 

"Ik wil de overheid daarom dwingen deze procedures in het bestuursrecht tot een minimum te beperken door conflicten zo vroeg mogelijk op te lossen. Dat kan door de overheid een zeer hoog griffierecht te laten betalen als ze een zaak bij de bestuursrechter verliezen."

Geschiloplossing

Daarnaast wil de PvdA geschiloplossing stimuleren om zaken buiten de rechter te kunnen schikken. 

Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) over de bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp.