Er komt deze week nog geen pensioenakkoord tot stand tussen het kabinet en de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP.

Bij een overleg woensdagavond tussen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de pensioenwoordvoerders van deze partijen en van de coalitiefracties zijn weliswaar ''stapjes'' gezet, maar overeenstemming is voorlopig niet in zicht.

Maandagochtend praten de partijen verder. De komende dagen liggen de onderhandelingen stil omdat Dijsselbloem dan Europese verplichtingen heeft.

Inzet is het kabinetsplan om de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 te verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen.

Dat plan, dat de schatkist bijna 3 miljard moest opleveren, haalde het niet in de Senaat, waar de regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid hebben. Het kabinet zoekt daarom steun bij de oppositie.

Alternatieve bezuinigingen

De vijf oppositiepartijen vinden het plan van het kabinet veel te ver gaan. Zij eisen een hogere pensioenopbouw. Dat kost echter al snel honderden miljoenen of zelfs meer dan een miljard, afhankelijk van de gekozen variant. Daarvoor moeten dan alternatieve bezuinigingen worden gezocht.

De oppositie wil verder garanties dat de pensioenpremies zullen dalen als er minder opbouw mogelijk is en dat er een pensioenfonds voor zzp'ers komt.

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is de sfeer bij de onderhandelingen goed, maar ligt er een ''buitengewoon ingewikkeld probleem'' op tafel. Hij kan niet voorspellen of het volgende week lukt eruit te komen. Ook andere betrokkenen waagden zich niet aan een voorspelling.