GroenLinks wil de bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde rechtshulp terugdraaien. In plaats daarvan kan geld worden bespaard door de vreemdelingendetentie af te schaffen.

Dat zal Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren donderdag bepleiten tijdens het debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de rechtsbijstand.

Van Tongeren vindt het belangrijk dat goede rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen behouden blijft. Door te bezuinigen maakt Teeven er nu een 'luxeartikel' van.

"Onze rechtsstaat stelt weinig voor als je alleen maar naar de rechter kunt als je geld hebt", aldus de politica die verder van 'klassenjustitie' spreekt.

Vreemdelingen

Het geld voor de bezuinigingen kan Teeven daarom beter zoeken door ongewenste vreemdelingen niet langer op te sluiten.

"Veel partijen in de Kamer zijn tegen het opsluiten van mensen alleen maar omdat zij niet de juiste papieren hebben. Het kost bovendien heel veel geld. Dat geld kunnen we beter besteden aan fatsoenlijke rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen."

Van Tongeren zal haar voorstel officieel indienen bij de behandeling van de justitiebegroting. Het Kamerlid hoopt op steun van andere partijen.

Rechtsbijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen van de overheid een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor een advocaat. Ze kunnen ook nog bij een 'Juridisch Loket' terecht voor gratis advies.

De kosten zijn voor het Rijk de afgelopen tien jaar echter flink opgelopen, van ongeveer 330 miljoen in 2002 naar circa 495 miljoen in 2012. Dat wordt het kabinet te gortig. Het budget moet in 2018 daarom met 85 miljoen omlaag zijn gebracht. Mensen zullen, ook al hebben ze weinig geld, meer zelf moeten bijdragen.

Ook komen niet alle zaken meer in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Advocaten zijn er ook niet blij mee, die vergaren vaak een stevig deel van hun inkomen door gesubsidieerd rechtsbijstand te verlenen.