PVV-leider Geert Wilders gaat samenwerken met de Franse partij Front National van Marine Le Pen.

Dat hebben zij woensdagmiddag bekendgemaakt in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Wilders sprak van een "historische dag". "Vandaag begint de bevrijding van de elite uit Europa, bevrijding van het monster uit Brussel", aldus de PVV-leider. 

"Wij gaan de samenwerking aan om de natiestaat in ere te herstellen. We willen de soevereiniteit terugbrengen uit Brussel en weer zelf de baas worden. We willen massa-immigratie tegengaan, de baas worden over ons eigen geld en de eigen wetgeving."

Le Pen: "Wij willen geen provincie zijn die door technocraten wordt geleid. Wij willen een land zijn dat zelf beslist over het economische systeem, territorium, wetgeving, munteenheid".

Europees Parlement

De twee partijen, die bekend staan als anti-islam en anti-Europa, zochten elkaar eerder in het jaar al op en spraken af samen te willen werken in Europa. Volgend jaar zijn verkiezingen voor het Europees Parlement.

Volgens de huidige peilingen kunnen beide partijen rekenen op winst. Mogelijk halen ze 25 van de 766 zetels. 

Naast Front National kijkt Wilders ook naar andere vormen van samenwerking in de Europese Unie, onder meer met het Italiaanse Lega Nord en het Vlaams Belang.

Onderzoek

Dinsdag zei Wilders al een onderzoek te willen om uit te zoeken of het voordelig is om uit de Europese Unie te treden. Eerder liet hij al een onderzoek uitvoeren naar het herinvoeren van de gulden.

Overigens zijn er ook duidelijke verschillen tussen de PVV en Front National. Zo was de aanhang van Le Pen aanwezig bij anti-homodemonstraties, terwijl Wilders altijd fel ageerde tegen homogeweld.

Israël

Ook is Wilders pro-Israël, terwijl Le Pen tegenstander is van Joodse religieuze uitingen, zoals het dragen van een keppeltje.

Tijdens de persconferentie stelde Le Pen: "Ik heb niets tegen Israel." Wilders erkende dat er ook verschillen zijn tussen zijn partij en die van Le Pen. 

Holocaust

De PVV-leider ziet er geen probleem in dat de vader van Le Pen, Jean-Marie Le Pen, eerder de holocaust bagatelliseerde. Zo noemde hij de gaskamers en de concentratiekampen "een detail" in de geschiedenis.

"Er zijn uitspraken van de vader van Le Pen die ik niet onderschrijf. Uitspraken die ook Marine Le Pen niet onderschrijft. En ik heb nu te maken met Marine Le Pen."

Le Pen: "We staan voor een historisch punt in onze geschiedenis. We laten ons niet afleiden door wat anderen vinden."

Bekijk beelden van de persconferentie: