Slecht presterende toezichthouders van scholen, ziekenhuizen en woningcorporaties kunnen voortaan eenvoudiger aansprakelijk worden gesteld of ontslagen. 

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde woensdag aan dat hij het bestuur en het toezicht in deze sector wil versterken.

Hij komt naar verwachting in december met een wetsvoorstel met daarin duidelijke regels over de taken en functie van de toezichthouder.

Als het aan Opstelten ligt, leunen toezichthouders niet alleen maar achterover, maar zijn ze voldoende op de hoogte om goede besluiten te kunnen nemen en indien nodig tegenwicht te kunnen bieden aan het bestuur.

Taak

Toezichthouders moeten nauwlettend de vinger aan de pols houden, vanuit de wetenschap dat zij een serieuze taak hebben, is de boodschap van de bewindsman.

Falende toezichthouders kunnen nu wel worden aangepakt, maar in de praktijk blijkt het juridisch omslachtig te bewijzen waar ze precies de fout in zijn gegaan. Door met duidelijkere regels te komen, wil Opstelten dat probleem oplossen.

Woningcorporatie 

Afgelopen jaren waren er onder meer problemen met het toezicht bij woningcorporatie Vestia en onderwijsinstelling Amarantis. Vestia raakte in 2012 in grote financiële problemen door de aanschaf van risicovolle beleggingsproducten.

De corporatie werd met een schuldenpost van meer dan 2 miljard euro opgescheept. Onderwijskolos Amarantis, met ruim 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs, ging ten onder nadat het eind 2011 in acute financiële problemen kwam.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) kondigde eerder al aan dat zij naar de rechter wil kunnen stappen om schoolbestuurders aan te pakken die de kwaliteit van onderwijs laten versloffen.