De VVD vindt dat het Openbaar Ministerie meer instrumenten moet krijgen om in de toekomst fraudeurs zoals werknemers van de Rabobank rondom de Libor-rente strafrechtelijk te vervolgen.

Dit laat de partij woensdag weten aan NU.nl. Hiervoor is een wetswijziging nodig.

"Het OM is nu niet in staat om de manipulatie van tarieven of rentes strafrechtelijk te vervolgen", aldus Kamerlid Aukje de Vries.

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet aan de hand van de Liborfraude eind vorige week in een brief aan de Kamer ook al weten dat hij de wet wil aanpassen.

Toezicht

Volgens Dijsselbloem moet het wettelijk toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiele Markten (AFM) worden verruimd om fraude zoals die met de Libor-rente in de toekomst te voorkomen.

Manipulaties als die met de Libor-rente vallen nu niet onder de regels tegen marktmisbruik. Dijsselbloem noemde het essentieel dat deze ''lacune in de wet- en regelgeving zo snel mogelijk wordt gerepareerd''. Dit kan in Europees verband, maar ook wordt Nederlandse wetgeving voorbereid.

Maar volgens De Vries ontbreekt in dit voorstel nog de strafrechtelijke kant. 

Rabobank

Rabobank maakte eind oktober bekend voor 774 miljoen euro aan boetes te hebben gekregen van toezichthouders in eigen land, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor haar rol in de internationale fraude door handelaren met rentetarieven.

Dijsselbloem zou er bij de Rabobank al op hebben aangedrongen om aangifte te doen tegen de voormalige handelaren die betrokken waren bij het Libor-schandaal.

Het gaat om medewerkers die niet meer bij de bank werken. Betrokken handelaren die nog wel bij de bank werken, worden niet vervolgd omdat de bank met het OM een schikking heeft getroffen. Over de vervolging van fraudeurs die ontslagen zijn, is nog geen besluit genomen.

Woensdag wordt er in de Tweede Kamer met Dijsselbloem en minister Opstelten (Justitie) over de Liborfraude gedebatteerd.

Vier vragen over de Libor-rente